PAROCHIEKLOKJE Federatie Zolder, bedevaart Scherpenheuvel

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 19:44

Bedevaart naar Scherpenheuvel Woensdag, 7 juni 2023

Reeds meer dan 50 jaar, gaat de parochie Viversel op de eerste woensdag van juni op bedevaart naar Scherpenheuvel.

We zullen dus op bedevaart gaan naar Scherpenheuvel en dit op woensdag, 7 juni 2023.

Vanuit de traditie is het de bedoeling om er te bidden, een kaarsje te branden, … voor onze studenten die voor hun examen staan.

Voor deze federatieve bedevaart ligt het initiatief wel nog bij Viversel, maar de organisatie van de bedevaart ligt in handen van de gehele federatie Zolder.

’s Middags zullen enkele privé-initiatieven ervoor zorgen dat men de bedevaart te voet of met de fiets kan aanvatten.

Wie graag met de auto gaat, kan dit ook in groepsverband doen, zodat we ook met de auto ‘samen’ op pelgrimstocht kunnen gaan. Zo creëren we ook met de auto een gezamenlijk bedevaart gevoel.

 

Programma :

  • ’s Middag of in de loop van de namiddag : vertrek voetgangers of fietsers.
  • 15 uur : vertrek met auto’s aan de kerk van Viversel.
  • 19 uur : Eucharistieviering in de basiliek van Scherpenheuvel, voorgegaan door Z.E.H. Frans Hermans en opgeluisterd door onze organist en zangkoor.
  • Na de eucharistieviering kan er nog wat gekeuveld worden op het pleintje voor de basiliek, alvorens we vertrekken.
  • Voor wie wil kan de dag beëindigd worden met een kans tot ontmoeting in ‘De Val’, Kerkstraat 106 in Viversel.

 

Voor meer informatie mag je altijd contact opnemen met een verantwoordelijke van een parochie.

Wie zich moeilijk kan verplaatsen kan ook altijd terecht bij een verantwoordelijke van een parochie om eventueel thuis uitgehaald te worden of om samen te rijden met de auto.

Sacramentsdag Donderdag, 08 juni 2023

‘Sacramentsdag’ is het rooms-katholieke hoogfeest dat de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de eucharistie centraal stelt.

Het hoogfeest wordt gevierd op de tweede donderdag na Pinsteren (10 dagen na Pinksteren).

Sacramentsdag is eigenlijk het opnieuw vieren van Witte Donderdag. Het verschil is dat op Sacramentsdag de nadruk veel meer ligt op de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn tijdens en na de viering van de eucharistie.

Als Sacramentsparochie, met het verhaal van de ‘bloedende hostie van Viversel’ in ons achterhoofd, vieren we dit hoogfeest dan ook jaarlijks met een openlucht eucharistieviering aan de Sacramentskapel (binnen het circuit van Terlaemen).

Dit jaar valt de Sacramentsdag op donderdag, 8 juni 2023. De eucharistieviering aan de Sacramentskapel start om 19.00 uur. We eindigen de viering, die voorgegaan wordt door Z.E.H. Frans Hermans, met het plechtige Tantum Ergo, de bijhorende zegening en de litanie van het Heilige Sacrament.