Buurthuis De Val

Info

Viversel telt meerdere plaatsen waar je gezellig iets kan drinken, maar De Val heeft toch net dat tikkeltje meer.


Hier kan je iedere dag komen "buurten" . In een leuk kader en met een heerlijk drankje komen de inwoners van Viversel hier samen voor een gezellige babbel, om na te kaarten over evenementen in het dorp of de prestaties van pakweg de Rode Duivels te bespreken. Ook niet-inwoners van Viversel zijn meer dan welkom!


De Val is niet zomaar een dorpscafeetje met een klein feestzaaltje. Gelegen in het groen is er meer dan ruimte genoeg om activiteiten te organiseren. Zo vinden de Nieuwjaarsdrink, Smoutenbollendag, Amerikanendag en Viversel kermis plaats in en rond De Val. Ook de petanque-, schilder- en bloemschikclub vinden hier onderdak. Ten slotte kan je De Val ook reserveren voor een vergadering,…., enz.

 

Contact

Volg De Val op Facebook

Adres

Kerkstraat 106, 3550 Heusden-Zolder

Openingsuren

 Ma-Zo:  10.00 - 01.00 

In het nieuws

De Val is vanaf nu 7/7 open!

De grote heropening van De Val in Viversel is een feit! Falke en Ruben houden vanaf nu De Val iedere dag open. Het interieur kreeg een volledige metamorfose. De inrichting, met een 12 meter lange toog, heeft een gezellige uitstraling. Vandaag genoten de talrijk opgekomen bezoekers met volle teugen op het grote zonneterras. Vanaf nu kan je ook gezellig komen kikkeren, darten of een spelletje komen spelen op de “stoppenbiljart”. De Val is iedere dag open van 10:00 tot 01:00.

Lees meer »

Geschiedenis

Achter de naam “ De Val” schuilt een rijke geschiedenis die verbonden is met het kasteel van Loye in Lummen. 

Het kasteel van Loye te Lummen werd gebouwd in 1429. Doorheen de tijd werd het door verschillende families bewoond. Vandaag is het kasteel in handen van de familie ridder de Fabribeckers de Cortils te Grace, zij verwierven het kasteel en domein in 1784. Bij de bouw van het kasteel werden ook vijvers aangelegd die werden gevuld met water uit de Laambeek, dat water vloeide van aan de sluis in Viversel richting kasteelvijvers.

 

Rond 1884 werd er vanaf de sluis in Viversel een nieuw afvoerbeek gegraven richting vijvers. Later werd er een duiker voorzien onder het Albertkanaal door.

Bij deze sluis of waterVAL stond een hoeve die dateerde uit 1833. Later werd de hoeve afgebroken en vervangen door een nieuwbouwwoning die er vandaag nog staat. Het gebouw was eigendom van de Fabribeckers. De laatste sluiswachter was Sander van De Val (Swinnen). Hij moest zorgen voor de regeling van de sluis, zodat het water goed kon afvloeien. Bij de verbreding van het kanaal in 1968, werd er geen duiker meer geplaatst, en is "het rioelke", want zo werd het hier in Viversel genoemd, buiten dienst geraakt.

 

Later werd het huis “De Val” nog enkele keren verhuurd, tot de gemeente het verwierf. De dorpsraad van Viversel stelde een dossier samen en drong er bij de gemeente op aan om het gebouw en domein ten diensten te stellen van de mensen van Viversel.

 

In het voorjaar van 1989 werd De Val feestelijk geopend. Het doel was om dit uit te bouwen tot een bloeiend ontmoetingscentrum. Na ups en downs met allerhande activiteiten (zoals een tennisclub, een restaurant, naschoolse opvang…) vielen de activiteiten bijna stil.

 

Sinds 2015 is De Val terug open als buurthuis op vrijdagavond en zondagnamiddag. Ook vinden er tal van activiteiten plaats en hebben enkele verenigen er hun onderkomen gevonden.

 

Bron: Fons Aerts