Sint Jan Berchmansschool

Onze school is kleinschalig, daarin zijn we groot!

Deze slogan is toepasselijk.  Iedereen kent er iedereen.  De drempels zijn er zéér laag en iedereen is er welkom.  Leerkrachten en de directeur zijn steeds aanspreekbaar en zijn niet alleen vergroeid met de school, maar ook met de kleine gemeenschap die Viversel is.  Bekijk zeker het filmpje op deze site.  Het geeft een blik achter de schermen en geeft je een inkijk in de werking van de school.

Adres

Poothof 4, 3550 Heusden-Zolder

Schooluren

Voormiddag: van 8.45u. tot 12.20u.

Namiddag:  van 13.20u. tot 15.15u.

Woensdag: van 8.45u. tot 12.20u.

Website

Volg SJB op Facebook 

Het ontstaan van de school

In 1884, het jaar dat Alfons Thomas naar Viversel kwam, was de woelige schoolstrijd voorbij.

Dhr. Thomas fungeerde als eerste gediplomeerde onderwijzer in de aangenomen lagere school. Aanvankelijk logeerde hij bij pastoor Breakers en kon hij als leraar aan de slag in een boerenkamer. Twee jaar later bouwde de gemeente het schoolhuis dat Alfons met zijn echtgenote betrok.

Aan het schoolhuis was één klaslokaal verbonden, hier kon de meester met zijn leerlingen terecht. In de zomer telde het schoolvolkje nauwelijks een twintigtal leerlingen: hulp in huis of op het veld was dan meer dan welkom. In de winter daarentegen liep het leerlingenaantal op tot 80 kinderen.

Voor het vak handwerk kreeg hij hulp van zijn vrouw, die ook onderwijzeres was.

In 1902 werd Alfons Thomas ziek, kort daarna overleed hij op 41-jarige leeftijd in het hospitaal van Maastricht. Zijn heengaan betekende een groot verlies voor onze parochie. Hij werd opgevolgd door Michel Schepers die weldra een tweede leerkracht kon aannemen.

Door de toename van het aantal kinderen werd bij Jan Willems een kamer gehuurd. Zo ontstond ook het idee om een nieuw klaslokaal te bouwen. De zoektocht naar een geschikte locatie leidde naar "Het Plein", gelegen tussen de Sint-Quirinusstraat, de Pleinstraat en de Gildestraat. Dit plein was eigendom van de zussen Bielen uit Zonhoven. zij verkochten echter aan J.Joris. Later, in 1934, werd de parochiezaal op deze plaats gebouwd, die dan later omgedoopt werd tot de Jovita en nu vervangen is door een woonproject.

Het schoolcomité moest nu op zoek naar een nieuw bouwperceel,  hun oog viel uiteindelijk op het perceel aan het Poothof. Op dit perceel stond een hoeve, die in 1848 gekocht werd door Marie-Thérèse Vanroye, weduwe van P.J. Sentient. Samen met haar enige dochter, Pauline, bewoonde ze de hoeve. Pauline groeide er op, en maakte later kennis met Louis Wouters, de zoon van boer Wouters van de Herkenrodehoeve.

In 1876 huwden ze met elkaar, het koppel trokken in bij moeder op het Poothof. Het gezin kreeg 7 kinderen. Na het overlijden van Pauline in 1911 verhuisde Louis naar Lummen. De familie verkavelde en verkocht de gronden. Ook de hoeve verdween onder de sloophamer. Een perceel van het Poothof kwam in handen van Hendrik Corthouts en zijn echtgenote Lucia Houben. Ze schonken het terrein in 1929 aan de VZW Vereniging der parochiale werken van het dekenaat Beringen.

Nu begon de planning voor de bouw van één klaslokaal. Het gemeentebestuur eiste echter twee lokalen, en gaf daarom een negatief advies aan de bouwaanvraag. Plannen werden aangepast, de goedkeuring volgde, en het schoolcomité kon zelf rekenen op 20.000 fr. gemeentelijke toelage. De parochianen schonken bovendien ook nog een 12.244 fr. De werken gingen van start en op 29 september 1929 zegende pastoor Leynen de nieuwe klassen in. Het bleef echter niet bij deze 2 klassen op het Poothof. Er kwamen in de daarop volgende jaren nog 3 klassen bij. In 1986 werd het gebouw grondig gerenoveerd en werden de voorzieningen aangepast. Er kwam ook een moderne nieuwbouw voor de kleutertjes. Ruim 100 jaar na de bouw van het schoolhuis met één klas, stopte het verhaal in de Sint-Quirinusstaat. Het schoolgebouw daar verkeerde in slechte staat, werd verkocht en afgebroken. De blauwe steen met de inscriptie '1870' bevindt zich nu nog steeds onder de lindeboom die ooit op de speelplaats van het afgebroken schoolgebouw stond.

 

Bron tekst: Fons Aerts