Francis Bosmans

Aandachtige bezoekers aan de Sacramentskapel in Viversel moeten het zeker al opgemerkt hebben: jaarlijks baadt het kapelletje op 15 augustus in een ware bloemenpracht.

 

De man die daarvoor verantwoordelijk is, is Francis Bosmans, een geboren en getogen Vierseleer. Als 6-jarige jongen ging hij voor het eerst mee met de processie. Toen hij later als mijnwerker aan de slag ging, lag het voor de hand dat hij tijdens de processie de rol van mijnwerker opnam. Samen met 3 collega's stond hij in voor het dragen van het baldakijn. Ook dit jaar zal de inmiddels 64-jarige Francis deze taak op zich nemen. 

 

Naast het dragen van het baldakijn, draagt Francis ook op een andere manier zijn steentje aan de processie bij.

Al jarenlang is Francis' grote hobby tuinieren en het kweken van bloemen. Een kleine 10 jaar geleden dacht hij bij zichzelf: Ik zet eens een paar bloemetjes aan het kapelletje. Daar kreeg Francis zoveel positieve reacties op, dat hij het jaar erop wat meer bloemetjes plantte aan de kapel. Dat was de start van wat we nu jaarlijks op 15 augustus aan de Sacramentskapel mogen aanschouwen tijdens de processie: een echt bloemenspektakel.

 

Francis' voorbereiding neemt ondertussen bijna een volledig jaar in beslag, hij zaait, stekt en kweekt immers alles zelf, thuis in zijn serres. Tijdens de week voor de processie start dan de grote verhuis: alles wordt naar de kapel gebracht. Tijdens ons interview gaf Francis een weetje mee: jaarlijks telt hij hoe vaak hij de Sacramentshelling beklimt alvorens alle bloemen boven zijn. Dit jaar kwam de teller uit op 40 keer. Francis bekende wel dat hij ondertussen kan rekenen op de hulp van een elektrische kruiwagen, dat maakt het zware werk toch iets lichter.

 

Wanneer alle bloemen boven zijn, start het ophangen en planten. In de geklasseerde kapel mag er natuurlijk niet geboord worden om bloempotten op te hangen, maar behendig als hij is, liet Francis speciale beugels maken die achter de tralies van de ramen klemmen. Na het aanplanten zit Francis' werk er nog niet op: het blijft immers niet bij het planten van de bloemen alleen. Alle planten moeten voldoende water krijgen, ook deze taak neemt Francis in de aanloop naar de processie dagelijks op zich. 

 

Francis, geboren en getogen Vierseleer, krijgt voor zijn niet-aflatende inzet het respect van vele dorpsgenoten en mag langs deze weg zeker eens in de bloemetjes gezet worden.