Viverselse zwaluwen vinden nieuwe thuis

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 14:38

Met de afbraak van de Dossche-toren in 2010 verloor Limburg niet alleen zijn hoogste bedrijfstoren (67 meter), maar verloren ook tientallen zwaluwen hun thuis.

Zwaluwen, of het nu boeren- of huiszwaluwen zijn, staan er om bekend jaar na jaar terug te keren naar hun nest. Eens de Dossche-toren verdwenen was, moesten zij na hun overwintering in Afrika bijgevolg op zoek naar een nieuwe thuis. Sommige vogels vonden onderdak onder de kanaalbrug, maar toen ook daar werken aan startten, stonden onze gevederde vrienden opnieuw op straat.

Tot nu! De nieuwe kanaalbrug mocht de voorbije maand opnieuw wel 50 zwaluwkoppeltjes ontvangen: zoals het klokje in Viversel tikt, tikt het nergens, zullen ze gedacht hebben.

Wie de zwaluwen graag eens wil zien, wandelt best bij valavond over of onder de brug. Je kan de tientallen nesten makkelijk spotten, de ouders vliegen dan immers af en aan om een gezellige thuis te creëren voor hun toekomstige kroost.

Zoals elke jonge ouder weet, is te veel drukte niet goed voor een pasgeborene, bijgevolg last de NV Scheepvaart een pauze in voor de verfwerken aan de brug. Na het broedseizoen worden de werken hervat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.