Huishoudster van pastoor krijgt na 15 jaar gedenksteen

Gepubliceerd op 4 juli 2021 om 17:00

Niet in Viversel, maar wellicht in Leopoldsburg leerde onze E.H. Douven juffrouw Frieda en haar moeder kennen. Toen Frieda’s moeder overleed, ontfermde pastoor Douven zich over Frieda en kon ze als huishoudster bij hem beginnen.

Samen verhuisden ze in 1971 naar de pastorij van Viversel, waar Sylvain Douven pastoor werd. Tot in het jaar 2000 voerde E.H. Douven zijn taak uit, al die jaren met Frieda Ferange als trouwe huishoudster. Na verloop van tijd ging het voor Frieda allemaal wat moeizamer en keerden de rollen zich langzaam om: het was naar het einde van hun leven eerder pastoor Douven die voor Frieda zorgde i.p.v. andersom.  

Na zich jarenlang ten dienste te stellen van Viversel, verhuisden zowel Frieda als ere-pastoor Douven naar het RVT St-Anna in Beringen.

Frieda overleed een half jaar voor pastoor Douven, op 16 juni 2006. Er was een dienst in de kerk van Viversel, en haar as werd op het kerkhof in Viversel in het columbarium geplaatst. In afwachting van een mooie gedenkplaat werd het columbarium voorlopig afgesloten.

Gezien Frieda echter geen directe familie had, was er niemand die zich bekommerde om die mooie gedenkplaat. Na zoveel jaren ten dienste van de kerkelijke gemeenschap gestaan te hebben, lag zij nu naamloos vergeten op het kerkhof.

Nadat enkele inwoners van Viversel dit al enkele malen opgemerkten, kwam dit vorige maand ter ore van Johan Baerts ( Zolderse natuursteen en ook gewezen zaakvoerder van Begrafenissen Beyne-Baerts). Hij twijfelde geen minuut en maakte dadelijk een mooie gedenkplaat voor haar. Welgeteld dag op dag 15 jaar na haar overlijden heeft Frieda nu een mooie gedenkplaat, met foto en bloemetje op haar laatste rustplaats staan.