De bloedende hostie van Viversel

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 07:50

Wie in 2017 het Mirakelspel als bezoeker of medewerker ervaarde, weet het ondertussen wel: in 1317 gebeurde er een mirakel te Viversel!

 

De kapelaan van Lummen werd destijds geroepen bij het ziekbed van een stervende in het gehucht Viversel. De priester deponeerde de geconsacreerde hostie – voor de zieke bestemd – in een kamer naast de slaapkamer van de zieke. Op het ogenblik dat de priester de biecht afnam, werd de hostie aangeraakt door enkele nieuwsgierigen en begon te bloeden. Daarna is de hostie bewaard in Herkenrode en nu ligt ze in Hasselt.

 

Een keer per jaar wordt de monstrans met de Mirakuleuze Hostie uitgestald in de Kathedraal Sint-Quintinus Hasselt: op dinsdag 25 juli was het weer zo ver. Ook vanuit Viversel waren meerdere gelovigen aanwezig om de monstrans te aanschouwen. Na het bezinnen en aanbidden, praatten ze gezellig na in één van de Hasseltse cafeetjes over het wel en wee van de Vierselse kerkgemeenschap.

 

Wie meer wil weten over de Bloedende Hostie: Radio 2 ging onlangs op onderzoek uit, hun bevindingen kan je herbeluisteren door  hier te klikken.