Heks van Viersel?

Viversel is een dorp met een eeuwenlange geschiedenis. Bijna 50 jaar geleden voelde men aan dat de wereld een dorp werd, nieuwe families vestigden zich in de gemeenschap. De toenmalige Viverselnaren vonden het belangrijk dat de kennis over hun eeuwenoude geschiedenis niet verloren ging, maar ook dat de nieuwe Viverselnaren zich opgenomen voelden in het dorp. Werkgroep Mirakelspel werd geboren. 

Wim Hemerijckx schreef een verhaal rond het mirakel van de Bloedende Hostie (1317) en in de zomer van 1979 werd het toneelstuk voor de eerste keer opgevoerd in de Vierselse bossen. Voor en door alle Viverselnaren. Met de opbrengst werden lokale initiatieven die het dorpsleven ten goede kwamen, gefinancierd. 

 

Het stuk dat ook in 1984, 1999, 2005 en 2017 werd opgevoerd, werd gaandeweg een begrip in Viversel. Telkens ging er een maandenlange voorbereiding aan vooraf waarbij men niet enkel zocht naar spelers uit het dorp, maar ook naar vrijwilligers die zich achter de schermen wilden engageren. Decor, horeca, kostuums, marketing, techniek… iedereen was welkom om zijn of haar talent ergens voor in te zetten. Zo werd het Mirakelspel ook een verbindende factor voor dorpsgenoten die elkaar in een steeds snellere wereld voorbijliepen en gaf een opvoering van het stuk steeds een opstoot aan het lokale verenigingsleven. 

 

Ook in 2022 begon het alweer de kriebelen bij enkele Viverselnaren. Er werd gepolst bij de lokale toneelvereniging, de voortrekkers uit 2017 en alle andere inwoners van het dorp. Een eerste infovergadering toonde aan dat er opnieuw animo was om de Viersele bossen onveilig te maken. Maar moest het opnieuw over het mirakel van de Bloedende Hostie gaan of was het tijd om een nieuw verhaal over Viversel te vertellen? Er werd gekozen voor vernieuwing: deze keer stond een personage uit de geschiedenis van Viversel centraal: de heks van Viersel. Zij zou in de 17de eeuw in Viversel geleefd hebben, 300 jaar na het mirakel van de Bloedende Hostie. 

 

Wily Gilis, één van de hoofdrolspelers uit 1979, toonde zich bereid het verhaal te schrijven, zijn zoon Ief om het stuk te regisseren. Willy en Ief hebben allebei hun roots in Viversel en wilden ook met dit stuk de gemeenschap in de kijker zetten. Het stuk ‘Heks van Viersel’ werd dan ook in het lokale dialect gespeeld, wat zorgde voor een authentieke sfeer. 

 

Met 80 deelnemers vertegenwoordigden de spelers en figuranten het dorp van jong (Elise Lechanteur, geboren in 2017) tot oud (Louis Engelen, geboren in 1944). Ook Lucien Bielen (geboren in 1928) werd aanvankelijk gecast in het stuk. Met zijn 95 jaar op de teller zou hij de oudste speler zijn. Helaas overleed Lucien onverwacht op 16 juni 2024. Zijn rol werd niet overgenomen door een andere acteur: het was voor iedereen immers duidelijk dat Lucien, die alle schoolkinderen uit het dorp ook kenden als de goedheilig man, onvervangbaar was. Het verhaal werd lichtjes aangepast zodat zijn dochter Reinhilde in het stuk zijn deel van het verhaal kon vertellen. 

 

‘Heks van Viersel?’ werd 9, 10, 11, 13, 14 en 15 augustus 2024 opgevoerd in de Vierselse bossen. De weergoden waren hen deze editie bijzonder goed gezind: op één voorstelling na werd geen enkele opvoering verstoord. Meer dan 2000 bezoekers konden Viversel in de 17de eeuw beleven en allen fluisterden achteraf dat het opnieuw een prachtig stuk was. 

 

Officiële website

https://openluchtspelviversel.be/

Foto album 

Album 1

Album 2

Album 3

Album 4

Album 5